به گزارش رسانه تخصصی فولاد سازان ؛در حال حاضر ظرفیت تولید میانی در کشور بالغ بر ۴۰ میلیون تن است که به واسطه این ظرفیت، کشور ایران رتبه دهم تولید کننده فولاد در دنیا را داراست.
در یک دهه گذشته وضعیت رشد فولاد در ۲ درصد بوده، در حالی که در ایران فولاد رشد ۱۰ درصدی را طی کرده است و از این حیث فولاد حالا در ایران پس از پتروشیمی بیشترین سهم از صادرات کشور را در اختیار گرفته است ، با وجود اینکه صنعت فولاد مسیر رشد و توسعه را به خوبی طی دو دهه گذشته طی کرده اما از چالش ها و مشکلاتی رنج می برد .
عدم توازن زنجیره، سنگ آهن ، محدودیت های برق و گاز و عوارض های سنگین صادراتی و حمل و نقل از جمله چالش های پیش روی صنعت فولاد است به گونه ای در حال حاضر ۱۶۷ میلیون تن سنگ معدن نیاز فولاد است اما بر اساس طرح های موجود در کشور و طرح های فعال و طرح های جاری نزدیک به ۳۲ میلیون تُن کسری وجود دارد تا صنعت فولاد به این هدف مهم برسد.
تامین انرژی یکی از اصلی ترین چالشها و مشکلاتی است که صنعت فولاد در استان خوزستان و کشور با آن مواجه است ، قطعی های اجباری برق فولاد خوزستان را در مسیر سختی قرار داده به گونه ای که این محدودیت ها در زمینه برق به طور مستقیم بر تولید و سودآوری آنان اثر بسیار منفی داشته است.
بر اساس آمارهای رسمی محدودیت های انرژی شامل برق و کاز در ۳ سال گذشته موحبات زیان ۱.۵۵۵ هزار تنی فولاد خوزستان به ارزش حدود ۸۶۹ میلیون دلار را فراهم کرده است .
در تابستان ۱۴۰۰ صنعت فولاد ایران با محدودیتهای شدید برق مواجه و این محدودیت های انرژی باعث زیان ۶۳۸ هزار تنی فولاد خوزستان به ارزش حدود ۴۳۴ میلیون دلار شد.
محدودیت های مصرف انرژی صنایع فولاد خوزستان در سال ۱۴۰۱ نیز ۳۷۲ هزار تن از تولید فولاد این شرکت به ارزش بیش از ۱۸۳ میلیون دلار را از بین برد و در سال ۱۴۰۲ نیز محدودیت های برق بیشتر از سال ۱۴۰۱ بوده و این محدودیت ها، فولاد خوزستان را با زیان ۵۴۰ هزار تن از تولید فولاد برنامه ریزی شده به ارزش حدود ۲۵۲ میلیون دلار مواجه کرده است .
محدودیتهای برقی کلیه تلاش ها و خدمات ارائه شده توسط مجموعه فولاد تحت شعاع قرار گرفته به گونه ای که این محدودیت ها بدون در نظر گرفتن مواردی نظیر استراتژیک بودن محصولات تولیدی و تعهدات انجام پروژههای ملی، پیوستگی خط تولید این شرکت را به شدت تحت شعاع قرار داده است.
پایداری برق نقش به سزایی در تداوم تولید دارد، صنعت فولاد است. در چند سال اخیر محدودیتهای برقی باعث شده، بخشی از تولید برنامهریزی را از دست دهند و به دنبال آن درآمد و سود فولادیها کاهش پیدا کند. اصلیترین دلیل ناترازی انرژی رشد تقاضا و مصرف انرژی نسبت به عرضه و تولید است.
گفته می شود اگر محدودیتهای انرژی امسال هم ادامه داشته باشد، خسارت فولاد خوزستان به یک میلیارد دلار خواهد رسید که بزرگترین عرضهکننده شمش فولادی کشور را با وجود تاثیر گذاری محسوس بر اقتصاد کشور و استان خوزستان با زیان دهی محسوس تری صرفا بواسطه محدودیت های انرژی مواجه خواهد کرد .
هر چند فولاد خوزستان خود به سمت ایحاد نیروگاه برای جبران کمبودهای برق و انرژی رفته است اما دولت باید متوجه باشد که مکلف به تامین برق صنایع است ، این منطق که فولاد خود باید نیروگاه بسازد درست نیست زیرا اساسآ صنایع فولاد ، فولاد ساز است نه ایجاد کننده زیرساخت های انرژی !
علاوه بر این باید این موضوع مهم مدنظر قرار گیرد که محدودیت های انرژی ، در تولید ، صادرات و قیمتگذاری برای صنعت فولاد نمایان خواهد شد ، بهرغم امکان تامین بخشی از درآمد ارزی کشور از صنعت فولاد، متاسفانه این صنعت و صاحبان آن در این دوران، روزگار خوشی ندارند و از نظر تکنولوژی و سودآوری، به شدت از صنعت فولاد جهانی در حال فاصله گرفتن هستیم. پر واضع است که برای رفع مشکلات، باید تکنولوژی تولید فولاد بهروزآوری شده و دولت و عوامل دولتی به همراه بخش خصوصی به تصمیمهای بلندمدت و پایدار روی آورند زیرا تضعیف زنجیره های تولید به طور محسوس و مشخص باعث کاهش تولید شده و کاهش تولید به صورت خودکار عرضه را هدف قرار داده و قیمت ها بالا خواهد رفت و کشور متضرر خواهد شد .
Sunday, 8 September , 2024